مقاله بررسی نگرش معلمان و دانش آموزان به شیوه های ارزشیابی در مدارس راهنمایی شهر نیشابور

مقاله بررسی نگرش معلمان و دانش آموزان به شیوه های ارزشیابی  در مدارس راهنمایی شهر نیشابور مقاله بررسی نگرش معلمان و دانش آموزان به شیوه های ارزشیابی  در مدارس راهنمایی شهر نیشابور

دسته : روانشناسی و علوم تربیتی

فرمت فایل : word

حجم فایل : 63 KB

تعداد صفحات : 25

بازدیدها : 359

برچسبها : دانلود پایان نامه پژوهش پروژه

مبلغ : 2500 تومان

خرید این فایل

مقاله بررسی نگرش معلمان و دانش آموزان به شیوه های ارزشیابی در مدارس راهنمایی شهر نیشابور در 25 صفحه ورد قابل ویرایش

پایان نامه بررسی نگرش معلمان و دانش آموزان به شیوه های ارزشیابی  در مدارس راهنمایی شهر نیشابور در 25 صفحه ورد قابل ویرایش 

«چكیده»

پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین ارزشیابی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان راهنمایی بر روی 64 دانش آموز و 64 معلم انجام گرفته است.

جهت گردآوری داده ها، 2 عدد پرسشنامه شامل سئوالات محقق ساخته، یكی ویژه دانش آموزان با تعداد 10 سئوال و دیگری ویژه معلم با تعداد 20 سئوال تهیه و اجرا شد، كه بعد از تجزیه و تحلیل داده ها نتایج حاصل به شرح زیر می باشد:

اكثر دانش آموزان و معلّمان دوست دارند امتحانات به صورت كتبی برگزار شود زیرا این روش اضطراب دانش آموز را كاهش داده و نمره گذاری برای معلم را راحت تر می كند.

آنها معتقدند كه ارزشیابی به شیوه ی كیفی و توصیفی بهتر است و برگزاری روش عملی و شفاهی ارزشیابی با مشكلاتی مواجه است. اكثر معلّمان از وضع موجود ارزشیابی راضی هستند كه دلایل متفاوتی را برای آن می توان بیان كرد. ارزشیابی به صورت عملی و شفاهی در تشخیص مشكلات یادگیری فراگیران و رفع ابهامات جزئی آنها می تواند بسیار مؤثر باشد.

بیان مسئله

هدف اساسی تعلیم و تربیت را می توان ایجاد تغییرات مطلوب در رفتار دانش آموزان دانست و آموزش و پرورش از سه مرحلة اساسی تشكیل شده است عبارتند از:

1. تهیه و تدوین اهداف               2. آموزشی                    3. ارزشیابی

آنچه مسلم است یكی از مهمترین عوامل احراز موفقیت در اصلاح نظام آموزشی شناخت فرآیند یادگیری یاددهی و نظام ارزشیابی و همسو نبودن آنها در راستای اهداف آموزش و پرورش است. امروزه ارزشیابی یادگیری های دانش آموزان یكی از مهمترین و در عین حال پیچیده ترین اركان نظام تعلیم و تربیت است. چرا كه ارزشیابی پیشرفت تحصیلی نه تنها به عنوان ارزشیابی از برنامه ها و محتوای كتاب های درسی و تعیین میزان تحقیق اهداف آموزشی امكان می رود بلكه به عنوان ابزاری مهم و اساسی جهت ارتقا دانش آموزان به پایه تحصیلی بالاتر به كار می رود. ارزشیابی به طور ساده به تعیین ارزشیابی برای هر چیزی یا داوری کردن ارزشها است.

چندین تعریف برای ارزشیابی آموزشی وجود دارد. تعریفی نسبتاً كاملتر را كرانباخ ارائه داده است، او ارزشیابی را «جمع آوری و كاربرد اطلاعات به منظور تصمیم گیری دربارة یك برنامة آموزشی» تعریف كرده است (كرانباخ، 1963). منظور كرانباخ از «برنامه آموزشی» طیفی وسیع است كه از مجموعه ای از مواد و فعالیت های آموزشی توزیع شده در سطح كشور تا تجارب آموزشی یك دانش آموز واحد را در بر گیرد.

گفته های كرانباخ، به قصد بالا بردن كیفیت آموزشی و یادگیری موضوعات مختلف درسی تهیه شده است.

كرانباخ به آزمایش و اصلاح دوره های درسی جدید توجه داشت كه از مطالعة مختلف و آزمایش های آموزشی به وجود آمده بودند. كرانباخ باور داشت كه فقط از طریق فعالیت های وسیع جمع آوری اطلاعات در موقعیت های واقعی كلاس درس می توان تعیین كرد كه در كجا و چه اندازه موفق و یا ناموفق اند.

ارزشیابی پیشرفت تحصیلی عبارتند از: «فرآیند منظم برای تعیین و تشخیص میزان پیشرفت یادگیرندگان در رسیدن به هدف های آموزشی» (گران لاندل، 1971، ص8)

به ویژه در مدارس راهنمایی از شیوه های ارزشیابی تنها در ارزشیابی شفاهی- كتبی، كمی استفاده می شود.

بیش از این فعالیت های معلمان اغلب در جهت تعیین میزان موفقیت دانش آموزان در یادگیری مطالب درسی بوده است. در حالی كه به شیوه های ارزشیابی به صورت مداوم در طول سال تحصیلی برای هر دانش آموز تأكید می شود.

به گفته ی بسیاری از صاحب نظران، اجرای ارزشیابی تكوینی وسیله ی مهمی برای سنجش چنین سطح انتظاری در آموزش و پرورش هرگز از طریق برگزاری امتحانات چند نوبتی كتبی در طول سال تحصیلی مقدور نیست و اجرای انواع ارزش یابی متناسب با هر درس در جریان یاددهی و یادگیری می توان پاسخ گوی این سطح انتظار باشد. لذا این تحقیق برآن است كه نگرش معلمان و دانش آموزان به شیوه های ارزشیابی در مدراس راهنمایی چیست؟

- هدف كلی تحقیق

بررسی شیوه های ارزشیابی پیشرفت تحصیلی دانش آموزان.

- اهداف جزئی تحقیق:

1- بررسی نگرش معلمان نسبت به ارزشیابی كتبی و شفاهی.

2- بررسی علاقه معلمان در استفاده از روش های عملی (تحقیق، آزمایش،...) ارزشیابی.

3- بررسی گرایش دانش آموزان به انواع ارزشیابی.

4- مقایسه میزان به كارگیری شیوه های ارزشیابی كمی و كیفی

5- شناخت رابطة بین شیوه های ارزشیابی و هیجانات دانش آموزان.

6- شناخت این که در كدام شیوة ارزشیابی دانش آموزان بهتر پی به مفهوم سئوالات می برند.

7- شناخت مسائل و مشكلات اجرایی شیوه های ارزشیابی از نظر معلمان

8- شناخت راه كارهای رفع موانع اجرایی در شیوه های ارزش یابی از نظر معلمان.

9- شناخت وضعیت موجود چگونگی اجرای انواع ارزشیابی های كیفی و كمی در كلاس درس.

نتیجه گیری و بحث:

این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین شیوه ارزشیابی معلمان و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان انجام شده و نتایج نشان داد پاسخ دادن به سئوالات كتبی برای دانش آموزان راحت تر است و اضطراب آنها را كاهش می دهد و اكثر دانش آموزان و معلمان ترجیح می دهند كه امتحانات مستمر و پایانی به شیوه كتبی برگزار شود.

معلمان و دانش آموزان معتقد هستند كه نمره گزاری به روش كیفی بهتر است و برگزاری روش عملی در ارزشیابی مدارس مشكل تر است.

دانش آموزان و معلمان معتقد هستند كه امتحانات شفاهی به صورت گروهی برگزار شوند.

با توجه به نتایج حاصل از ارزیابی پرسشنامه های مربوط به معلمان و دانش آموزان می توان اینگونه بیان كرد كه:

- از دید معلمان 92% دانش آموزان بهتر به سئوالات كتبی پاسخ می دهند و فقط 16% دانش آموزان سئوالات شفاهی را بهتر پاسخ می دهند. معلمان ترجیح می دهند كه 58% امتحانات مستمر به شیوه كتبی و 91% امتحانات پایانی به شیوه كتبی برگزار شود. زیرا روش كتبی ارزشیابی اضطراب دانش آموزان را كاهش می دهند.

دانش آموزان ترجیح می دهند كه 42% امتحانات مستمر به شیوه كتبی و 70% امتحانات پایانی به شیوه كتبی برگزار شود. پس نتیجه می گیریم كه 58% دانش آموزان تمایل دارند كه امتحانات مستمر به صورت شفاهی برگزار شود. از آنجا كه گفت و شنود رودررو (پرسشهای شفاهی) امكان هدایت گفتگو به مسیرهای دلبخواهی میسر است معلم می تواند از این طریق دانش آموزان را به بیان خود و یافتن اشكالات یادگیری هدایت كند. در واقع یك پرسشگر بسیار ماهر می تواند پاسخهایی را در دانش آموزان برانگیزد كه نشان دهنده فرایندهای فكری او می باشد. از این روش می توان برای بهبود روشهای یادگیری دانش آموزان و شیوه های آموزشی معلم استفاده كرد زیرا آنها بازخوردهای فردی را برای معلمان و دانش آموزان فراهم می آورند.

 معلمان معتقد هستند كه 64% نمره گذاری به روش كیفی بهتر است و 66% دانش آموزان معتقد هستند كه نمره گذاری به روش كیفی بهتر است. نتیجه می گیریم كه نمره گذاری به روش كیفی بهتر از كمی است. ارزشیابی كیفی زمینه ای فراهم می سازد تا دانش آموزان در كلاس درس با شادابی و نشاط بیشتر، و عمیق تر مطالب درس را یاد بگیرند. بنابراین به جای توجه افراطی به آزمون های پایانی و نمره روند یاددهی و یادگیری را در طول سال تحصیلی مورد توجه قرار می دهد و در راستای این توجه، رشد عاطفی و اجتماعی و حتی جسمانی دانش آموزان را در نظر می گیرند. این طرح با هدف بهبود كیفیت یاددهی و یادگیری و افزایش بهداشت روانی محیط یاددهی و یادگیری تغییرات اساسی را در نظام ارزشیابی به وجود می آورد.

فهرست مطالب

چکیده

فصل اول : بیان مسئله

 بیان مسئله

اهداف تحقیق

اهمیت و ضرورت

سوالات پژوهشی

فصل دوم : پیشینه تحقیق

پیشینه تحقیق

فصل سوم : روش تحقیق

روش تحقیق

فصل چهارم : یافته های تحقیق

پاسخ به سوالات پژوهشی

فصل پنجم : نتیجه گیری و پیشنهادات

نتیجه گیری و بحث

پیشنهادات

یادداشت ها

منابع مورد استفاده

پیوست

فهرست جداول

خرید و دانلود آنی فایل

به اشتراک بگذارید

Alternate Text

آیا سوال یا مشکلی دارید؟

از طریق این فرم با ما در تماس باشید